неделя, 9 февруари 2014 г.

Как да перем коприна, вискоза, полиамид и синтетика


След като вече ви споделихме хитринките за пране на памук, лен, вълна и кадифе, дойде времето на по специфичните материи, а именно коприна, вискоза, полиамид и синтетика.


Като за начало ще отдадем внимание на кралицата на материите - коприната. Това е изключително деликатна материя, която изисква много внимателно третиране. Най - добре е да я перете на ръка и да избягвате излагането й на пряка слънчева светлина. Изплаквайте в хладка вода, а за да върнете ярките цветове на материята, е добре да ги накисвате в студена вода с оцет. Не забравяйте, да не изтисквате дрехите прекалено силно.
Ако случайно решите да използвате пералнята, е важно градусите да не надвишават 30°С, като изберете програма за деликатно пране. Не пускайте копринени дрехи на центрофуга и не ги сушете в сушилнята. Гладенето става през влажна кърпа и на ниска температура.


Вискозата също е материя, която изисква по-специфични грижи. Дрехите от тази материя се перат почти като коприната - на програма за деликатно пране и градуси, които не бива да надвишават 30°С. Облеклата от тази материя не се сушат в сушилнята и се гладят през влажна кърпа, на ниска температура.


Както и при предните две по-специални материи, така и при полиамида имаме пране на деликатна програма, но тук градусите не трябва да са по-високи от 40°С. Гладенето е като при коприната и вискозата.


За синтетичните облекла ви препоръчваме да обръщате по-специално внимание на информацията от етикетите, тъй като изискванията за поддръжка на дрехи от този тип не са еднакви. Не забравяйте да гладите да ниски градуси!