събота, 8 февруари 2014 г.

Как да перем вълна и кадифе

Както обещахме продължаваме да ви споделяме полезни съвети, за това, как да перете правилно дрехите си, за да бъдат в най-добрия си вид за по-дълго време.

Тъй като сме страна, в която зимата е люта, днес ще обърнем внимание на вълната и кадифето.


Най-препоръчваният начин за пране на вълнени дрехи е този на ръка. Сигурни сме, че много от вас нямат необходимото време, в което да се посветят на легена в банята, затова ще разкажем как да перете пухкавите си пуловери и жилетки в пералнята. 

Като за начало не забравяйте да настроите машината си на програма за вълна и вместо нормален прах за пране да сипете такъв за вълнени материи. Много е важно да не перете дрехите на високи температури. Забележете, че тук максималната е 30°С. 

При вълнените дрехи сушенето е по-специфично. Важно е, когато пералнята приключи, да забравите, че притежавате сушилня и да се отправите право към терасата, където да се постараете да прострете вълнените дрехи в максимално хоризонтално положение. Това е необходимо, тъй като ако провесите дрехите през простора има голяма вероятност да се разтегнат. Гладенето е стандартно - с пара и на съответния режим на ютията, подходящ за тази материя.



  
Мили момичета, дойде моментът да ви кажем, че някой друг трябва да се погрижи за прането на дрехите ви. Ако притежавате дрехи от кадифе е много важно да знаете, че ако искате да ги носите пак е задължително да ги дадете на химическо чистене.

Ако случайно решите да гладите дрехи от кадифе, обърнете внимание какво е - копринено или памучно. Коприненото кадифе се глади само с парна ютия, за да не се накърнят власинките, докато при памучното е важно да бъде обърнато на обратно и ютията да не попада върху лицевата част. Препоръчително е също така да използвате специално пригодена за целта поставка.