петък, 31 октомври 2014 г.

Жертви на модата: Диети, диети...

Има достатъчно дефиниции за модата. Свидетели сме и на потресаващи трактовки по темата, някои от които достатъчно забавни, а други – опасни, защото касаят здравето ни.


Начинът по който се обличаме е част от възприятието ни за начина, по ние мислим че трябва да изглеждаме и това е свързано и с физическата ни форма. А когато се стигне до непреодолим конфликт, нещата може да минат границата и да се стигне до фатални резултати.

Разбира се, най-правилния начин да влезем във форма е здравословния хранителен режим и активния начин на живот. И колкото е лесно да го кажем, толкова е трудно да го изпълним. Недостига на време е само една от причините, допълваща основните, а именно мързела ни и сладостта от удоволствията. Всъщност в това няма нищо лошо, стига да не предизвиква приливи на гузна съвест и дисхармония със себе си.

Ако вътрешния ни конфликт се задълбочи, нещата започват да стават опасни, но все още са забавни. Решаваме да заменим хранителния режим с магическа диета, която сме видели в интернет и която обещава бързо стопяване на килограмите. И в това няма нищо лошо, но проверете до колко ограничаването от определени храни няма да ви разболее. И да, всички знаем как набързо ще похапвате от забранените неща когато не сте вкъщи, защото това не се брои.

Напредването на медицината откри нови хоризонти на мързеливците с възможности, стига да понасят болка. Изглежда като сбъдната мечта – храниш се с каквото и колкото си поискаш и от време на време ти изсмукват мазнините от излишните места чрез липосукция. Разбира се, действителността е доста по-различна от това и миналите през тази процедура най-добре биха обяснили защо това не е толкова просто и лесно.

Изписано е достатъчно за анорексията, но няма как да я подминем. Когато вътрешния ни конфликт премине границата и се превърне в психологически проблем. Отключването на проблема може да се предизвика и от отношението на заобикалящите ни, а излизането от тук е много, много по-трудно и най-добре никога да не се стига до това.

Прибягването до нерационални методи, за да се постигне мечтаната фигура е заболяване. В култ се издига слабото, дори свръх-слабото женско тяло и жертвата се опитва да достигне идеала си. По-важното е, че благодарение на крайните методи набелязаната цел не само се достига, но се и надминава, защото променената психика не намира за достатъчно това, което е постигнато. Резултатът сме го виждали всички по телевизията и интернет, или имаме такива познати. Знаем колко е опасно и колко е трудно лечението.

Колкото и да отричат суетността си хората, самото отричане е проява на суета. За нас е важно как ни възприемат останалите и се опитваме да се видим през техните очи. Проблема настъпва, когато решим (с основание или не) че тяхното възприятие прекалено много се разминава с начина, по който се виждаме през своите очи. За това е може би на първо място трябва да бъде да се почувстваме в комфорт със себе си. Удоволствието, което изпитваме от това какви сме, как сме се облекли и дори от малките ни несъвършенства се предава на околните, за това променете подхода. Опитайте се външния свят да ви види през вашите очи. И не се опитвайте да промените физическата си или вътрешната си същност заради модата.

Няма модерна обиколка на талия, има любящи ръце, които да я обхванат и прегърнат.